5 redenen waarom digitale marketing werkt voor jouw fysieke onderneming

26-10-2022

Digitale marketing voor jouw fysieke zaak

Sinds de pandemie zijn we met zijn allen een stuk meer online te vinden dan ervoor. Bedrijven weten dit en spelen hier slim op in door goed gebruik te maken van digitale marketing, en met succes. Maar is digitale marketing wel zo noodzakelijk voor je fysieke onderneming? Of is dit alleen maar bestemd voor online bedrijven?

Digitale marketing is een breed onderwerp en kan uiteenlopen van social media tot search engine optimization. We zullen vooral ingaan op het antwoord op de vraag waarom digitale marketing een waardige toevoeging is voor jouw fysieke zaak. Hieronder staan 5 redenen waarom digitale marketing werkt voor jouw fysieke zaak. Let’s get digital!

Jouw mobiele
pinautomaat wacht!

Accepteer betalingen gemakkelijk en snel vanaf je telefoon met Klearly.

Meld je aan voor de wachtlijst

1 – Digitale marketing is kosteneffectiever

Als je je winkel op een budgetvriendelijke manier wilt promoten en uitbreiden, dan kan digitale marketing een uitstekende oplossing zijn voor je bedrijf. Digitale marketing is grotendeels geautomatiseerd, waardoor het niet zo veel manuren vereist en dit kan een hoop geld schelen.

De online vorm van marketing is om twee redenen meestal kosteneffectiever dan traditionele marketingmethoden:

Ten eerste is er een ruime keuze aan digitale marketing tactieken die je tegen zeer lage kosten kan inzetten. Je kunt bijvoorbeeld voor een gratis product een social media content creator inhuren om pakkende content te schrijven en te creëren. Daarnaast kun je al voor 20 euro per dag adverteren op TikTok waar inmiddels meer dan 3 miljoen Nederlanders op actief zijn.

Ook biedt digitale marketing een hoger rendement dan traditionele marketing . Search engine optimization, ook wel bekend als SEO, is een voorbeeld van digitale marketing met een hoog rendement. SEO houdt in dat je jouw vindbaarheid op Google verbetert. Het verschil tussen wel of niet worden gevonden op Google kan een groot verschil maken voor je klantenstroom. Denk er zelf maar eens aan, als je een nieuwe kapperszaak wil uitproberen, waar zoek je dan informatie op over deze zaak? Juist ja, op Google!

2 – Verhoging van jouw klantentevredenheid

Tegenwoordig eisen klanten meer keuzemogelijkheden bij het zoeken naar de beste producten en diensten. De klanttevredenheid van je zaak gaat bijvoorbeeld omlaag als je klanten het product dat ze in je winkel willen kopen, niet kunnen vinden omdat het product niet op voorraad is. Of misschien ben je met je zaak wel volgeboekt.

Met een digitale aanwezigheid kan je dit probleem aanpakken door je klanten via je online winkel meer keuzemogelijkheden te bieden. Zo zal je klanttevredenheid op peil blijven of zelfs stijgen.

3 – Verhoging in de betrokkenheid van klanten

Naast “real-life” contactmomenten helpt digitale marketing bedrijven om extra contactpunten voor hun klanten te creëren. Bovendien kun je digitaal nieuwe potentiële klanten bereiken die anders misschien nooit in je fysieke winkel komen.

Enkele voorbeelden van digitale marketing tactieken die je kunnen helpen om de betrokkenheid van klanten te vergroten zijn:
- Een maandelijkse nieuwsbrief
- E-mailmarketing, van speciale aanbiedingen en uitverkoop tot verjaardagsberichten
- Berichten op sociale media die je klanten aanmoedigen om interactie te hebben met jouw bedrijf

De voordelen van digitale marketing uiten zich ook in het feit dat het veel gemakkelijker en goedkoper is om een bestaande klant te behouden dan een nieuwe klant te werven. Door je bestaande klanten vast te houden en ze aan te moedigen terug te blijven komen, bespaar je enorm veel tijd en moeite bij het aantrekken van nieuwe klanten naar je bedrijf.


Daarom zal een kleine investering in digitale marketing om met je klanten in contact te komen je op de lange termijn veel meer besparen!

4 – Leg je klantgegevens vast

Met digitale marketing kan je belangrijke gegevens verzamelen over je klanten, zoals verjaardagen, contactgegevens en merkvoorkeuren. Het vastleggen van klantgegevens kan een moeilijke taak zijn voor bedrijven zonder digitale aanwezigheid. Bovendien kan digitale marketing je ook helpen om je boodschap af te stemmen op verschillende segmenten van je doelgroep die geïnteresseerd zouden kunnen zijn in je merk.

Door klantgegevens binnen handbereik te hebben, kun je verschillende digitale marketing platforms en e-commerce functies effectief gebruiken, zoals live chats, social media integraties en productsuggesties om je merk te promoten. Dit alles kan uiterst nuttig zijn om, naast online verkoop, ook het aantal klanten in je fysieke winkel te verhogen.

5 – Verhoging van je merkwaarde

Je kunt gemakkelijk merkautoriteit opbouwen door positieve recensies van je klanten, gedetailleerde SEO-vriendelijke beschrijvingen van je producten te geven, doorlopende blogs en andere nuttige, onderhoudende inhoud zoals video's op verschillende digitale marketing platforms te plaatsen.
Dit kan ook helpen bij het aantrekken van klanten naar je fysieke winkel en je klanten aanmoedigen om terug te blijven komen.

Hoe meer vertrouwen je klanten in je merk hebben, hoe groter de kans dat ze geïnteresseerd zullen zijn in je producten en hoe gemotiveerder ze zullen worden om je fysieke winkel te bezoeken.

Probeer het uit!

Dus, waar wacht je nog op? Verspil geen tijd meer, begin met het opbouwen van de digitale aanwezigheid van je merk. Zo kun je zowel de online verkoop stimuleren als meer voetgangers naar je fysieke winkel lokken. Het is een win-win situatie! Succes!

- Maurijn

Over Klearly

Klearly is een startup die betaaloplossingen biedt aan kleine en middelgrote bedrijven met een app waarmee gebruikers betalingen kunnen accepteren op smartphones en tablets.

Door gebruik te maken van de NFC-technologie hebben we een gebruiksvriendelijke software ontwikkeld die ondernemers helpt zich te concentreren op wat echt belangrijk is: hun bedrijf.