Wat betekent PoS & SoftPOS en waarom is SoftPOS zo aantrekkelijk voor ondernemers?

03-11-2022

Wat betekent PoS en SoftPOS?

Wat houden de termen PoS en SoftPOS nou eigenlijk in? En waarom wil je als ondernemer weten wat SoftPOS is. Dit artikel geeft je de antwoorden op precies deze vragen.

Om te beginnen, Point-of-Sale of simpelweg PoS is het punt waarop een verkoop wordt gedaan. Op het verkooppunt berekent de verkoper het bedrag voor de klant en heeft de klant de mogelijkheid om dit bedrag te betalen. Na ontvangst van de betaling van de klant geeft de verkoper een ontvangstbewijs af dat de aankoop bevestigt, met details zoals datum, locatie en prijs.

Meestal zijn er om te betalen betaalterminals, aanraakschermen, of hardware- en softwareopties beschikbaar. De softwareopties om betalingen mee te voldoen worden ook wel SoftPOS genoemd, deze relatief jonge manier om betalingen te volbrengen is de laatste jaren in de lift. Op dit moment is het zelfs mogelijk om betalingen te volbrengen met een app op je telefoon.

Dat digitale apparaten een steeds groter wordende rol gaan spelen in het accepteren van betalingen in de toekomst lijkt een feit te worden, maar waarom is dit eigenlijk het geval? 

Het gebruik van digitale apparaten als betaalterminal lijkt het resultaat te zijn van de volgende drie trends:

Jouw mobiele
pinautomaat wacht!

Accepteer betalingen gemakkelijk en snel vanaf je telefoon met Klearly.

Meld je aan voor de wachtlijst


1. De kracht van smartphones

De smartphones van vandaag zijn zeer geavanceerd geworden en hebben uitmuntende capaciteiten. Denk maar eens aan je eigen toestel: een geavanceerde camera, een lange batterijduur en hoge snelheid. Dit is allemaal het gevolg van de stappen die de afgelopen jaren zijn gemaakt op het gebied van technologie in smartphones. De smartphones van vandaag zijn een veelvoud sneller dan de computer aan boord van NASA's Perseverence Rover die momenteel Mars verkent en, om het dichterbij te houden, de meeste smartphones zijn sneller dan de laptops die wij tegenwoordig bij ons hebben.

2. Een groter gebruik van elektronische betalingen ten opzichte van contante betalingen

Volgens Worldbank verricht of ontvangt twee derde van de volwassenen wereldwijd een digitale betaling. In 2021 heeft 76% van de volwassenen wereldwijd de mogelijkheid om elektronische betalingen te verrichten, tegenover 68% in 2017 en 51% in 2011. Dat we met z’n allen vaker digitaal betalingen doen is dus ook een feit.

3. De toegankelijkheid van smartphones

Als gevolg van die laatste trend naar elektronisch betalen, willen veel nieuwe ondernemers voor het eerst elektronische betalingen accepteren op hun mobiele telefoon. Maar zoals ondernemers dat ook willen moet dit kunnen met een snelle set-up, lage onderhoudskosten, flexibele functionaliteit en lichte, mobiele hardware. Met andere woorden: zo effectief mogelijk! En laat iedere ondernemer nou meestal een smartphone met zich meedragen…

Ondernemers opgelet

SoftPos is perfect voor ondernemers die voor het eerst met elektronisch betalen willen beginnen, omdat het net als elke andere app kan worden gedownload. De installatie en registratie verloopt snel en de start-up kosten en lopende kosten blijven laag omdat er niet hoeft te worden geïnvesteerd in een speciale terminal die moet worden geüpgraded of vervangen.

Ook willen steeds meer ondernemers inzage en data in de werkzaamheden binnen hun bedrijf. Wie verkoopt wat? Wat wordt er verkocht? Wanneer wordt er wat verkocht? Dit zijn allemaal punten die een app op basis van data verzameling makkelijk kan bijhouden.


SoftPOS is dus de software op een digitaal apparaat dat elk bedrijf kan gebruiken om snel, goedkoop en flexibel betalingen te ontvangen terwijl je ook nog eens data verzamelt.

Mocht je nu geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van SoftPOS voor jou, download dan de Klearly app in de Google Play Store en wordt één van de eerste die betalingen met je smartphone kan ontvangen in Nederland! De link naar onze wachtlijst is hier te vinden.

- Maurijn

Over Klearly

Klearly is een startup die betaaloplossingen biedt aan kleine en middelgrote bedrijven met een app waarmee gebruikers betalingen kunnen accepteren op smartphones en tablets.

Door gebruik te maken van de NFC-technologie hebben we een gebruiksvriendelijke software ontwikkeld die ondernemers helpt zich te concentreren op wat echt belangrijk is: hun bedrijf.