Picture of Sam Koekoek

Sam Koekoek

Sam is Klearly's CEO met internationale ervaring in verschillende industrieën. In al deze functies bewerkstelligde Sam de groei van het bedrijf. Na het werken in de FinTech (Financial Technology) industrie kreeg hij de smaak te pakken en zette samen met de andere founders Klearly op.

Hoe gebruik je je telefoon als pinapparaat? [iOS & Android]

Voorbeeld hoe gebruik je telefoon als pinapparaat mobiel draadloos
Picture of Sam Koekoek

Sam Koekoek

CEO Klearly

In het kort:

Het is nog een vrij nieuwe techniek, maar sinds kort kun je van je mobiel een pinapparaat maken door simpelweg een app te downloaden en een account aan te maken.

Voordelen van je telefoon als pinautomaat gebruiken

 • Gemak – want tja die telefoon heb je toch al op zak en iedereen heeft er een dus je kan zo’n pinapparaat-app altijd downloaden op een extra telefoon, zodat je meerdere apparaten hebt voor je team of als reserve achter de hand kunt houden, omdat er toch geen opstartkosten aan vast zitten.
 • Goedkoper dan een draadloos pinapparaat – Gemiddeld liggen de kosten 20% lager dan alternatieven en je hebt geen opstartkosten en geen abonnement.
 • Geen opstart-/verbindingsproblemen – Telefoons van tegenwoordig zijn hypermodern, dus daar hoef je niet zo lang te wachten als op een los pinautomaat. Daarnaast moest zo’n los kastje altijd verbinden via Bluetooth, terwijl je met je telefoon altijd verbinding hebt zolang je internet hebt, dus ook als je achteraf staat met een foodtruck, ver weg een pakketje moet afleveren of achteraan op je terras moet afrekenen.
Hoe mobiel als Pinapparaat Gebruiken uitleg NFC chip in telefoon

Nadeel is natuurlijk dat je alleen contactloos kan betalen en geen papieren bonnetje kan meegeven, maarja de meeste mensen betalen toch al contactloos (en anders kun je vaak via een QR-code afrekenen) en vanuit zo’n app kun je nog altijd je klanten een bonnetje toesturen per email of SMS.

Hoe kan dat: een mobiel als pinapparaat?

Heel simpel: Net als dat je kan betalen met je telefoon dankzij je NFC chip, kun je ook andersom betalingen accepteren met je NFC chip. Dus precies hetzelfde als Google Pay of Apple Pay, maar dan andersom.

Dankzij de NFC-chip kan je telefoon de NFC-chip in een pinpas of in een andere telefoon herkennen, waardoor je een pinbetaling kan accepteren op je telefoon. Zo is het dus net zo makkelijk als Tikkie maar dan voor pinbetalingen.

Hoe gebruik je Android telefoon als pinapparaat?

Maak van je Android telefoon een pinapparaat in 5 stappen:

 1. Download Klearly-app (gratis)

  Op dit moment is Klearly de enige Nederlandse app voor Android die het mogelijk maakt om je telefoon als pinapparaat te gebruiken. app voor pinapparaat op telefoon

 2. Maak een bedrijfsaccount aan

  Hier zit geen abonnement of opstartkosten aan vast. Je betaalt alleen bij gebruik (1.65% per transactie, dus dat is bijvoorbeeld €0,16 cent wanneer je €10 euro afrekent). Je hebt wel een KVK nummer nodig, omdat in Nederland alleen bedrijven pinbetalingen mogen accepteren (om bijvoorbeeld drugs en andere zaken tegen te gaan). Dus vooral ideaal als pinapparaat voor MKB & kleine ondernemers

 3. Typ het bedrag op je telefoon

 4. Houd de kaart tegen de NFC op je telefoon

  Kijk hier waar de NFC-chip zit op jouw telefoon:
  Samsung Galaxy
  Google Pixel
  Huawei

 5. Klaar! Deel je bonnetje

  Bonnetje? Via QR-code, email of SMS, kun je een digitaal bonnetje delen inclusief automatische BTW-kosten.

Vereisten Android gebruiken als pinapparaat

 • NFC-chip: Praktisch elke Android telefoon sinds 2016 of nieuwer heeft een NFC-chip waarmee je je mobiel als pinautomaat kan gebruiken.
 • KVK-nummer: In Nederland mag je helaas geen pinbetalingen accepteren als je geen bedrijf bent. Op deze manier zorgt Nederland dat er minder geld rond kan gaan op de zwarte markt.
nfc chip op android telefoon als pinautomaat
Pinapparaat op telefoon iPhone Tap-to-Pay Apple

Hoe gebruik je je iPhone als pinapparaat?

Helaas heeft Apple het momenteel nog niet mogelijk gemaakt om je iPhone als pinapparaat te gebruiken. Ze verwachten in 2023 of 2024 Tap-to-Pay beschikbaar te maken in Nederland. Meld je hier aan voor de iPhone-wachtlijst en dan zullen wij je een bericht sturen, zodra onze iOS app beschikbaar komt om van je iPhone een pinapparaat te maken.

Vereisten iPhone gebruiken als pinapparaat

 • NFC-Chip: Elke iPhone sinds de iPhone XS of nieuwer heeft de NFC-chip en de technologie om Tap-to-Pay mogelijk te maken, zoals Apple hun technologie noemt.
 • Tap-to-Pay: Helaas… is Tap-to-Pay alleen nog maar beschikbaar in de US. Apple rolt dit waarschijnlijk in 2023 of 2024 uit in Europa. Wij zullen je een berichtje sturen wanneer Tap-to-Pay beschikbaar komt in Nederland: Meld je aan voor de wachtlijst.

Hopelijk was dit nuttig – al realiseren we dat dit voor iPhone-gebruikers nóg niet het antwoord is waar ze op hoopten.

Picture of Sam Koekoek

Sam Koekoek

Sam is Klearly's CEO met internationale ervaring in verschillende industrieën. In al deze functies bewerkstelligde Sam de groei van het bedrijf. Na het werken in de FinTech (Financial Technology) industrie kreeg hij de smaak te pakken en zette samen met de andere founders Klearly op.

Bel mij terug

Vul dit formulier in, en wij bellen u zo snel mogelijk.

Zij gingen je al voor:

Geus Walder

Commercieel directeur

Zij gingen je voor: